Over Deborah de Meijer

Deborah de Meijer
25 jaar, een geboren en getogen Rotterdammert.
Doet niets liever dan naar verhalen luisteren en de schoonheid van de mens en natuur vastleggen.
Heeft een hekel aan natte sokken.

‘Deborah de Meijer realiseerde zich dat ze als journalist niet alleen het verhaal van haar lotgenoot vertelt, maar óók die van haarzelf én die van misschien nog wel tienduizenden anderen.’

Op 2 oktober 1995 opende Deborah de Meijer voor het eerst haar ogen. Ze is geboren en getogen in Rotterdam. Deze stad ervaart ze nog altijd haar thuishaven. Haar eerlijke en directe karakter draagt ze met een opgewekte lach. Mensen weten wat ze van Deborah kunnen verwachten. Ze is loyaal, en soms een tikkeltje eigenwijs. Ze zet alles op alles voor het allerbeste én een authentiek resultaat. Dat typeert meteen haar creatief oog voor haar journalistieke verhalen, geschreven content en fotografie. Haar naam, Deborah, betekent trouwens honingbij. Maar noem haar ook gerust een bezige én blije bij.

Als klein meisje vertelde Deborah ál haar belevenissen aan haar knuffel. Kikker, heette hij. Vooral ’s avonds of onderweg zocht ze tijd om bij te kletsen. Op de basisschool schreef ze haar eerste fictieverhaaltjes, won ze een voorleeswedstrijd tijdens de Kinderboekenweek én verliepen spreekbeurten alsof de woorden haar met de paplepel waren ingegoten. 

Al vroeg in aanraking met maatschappelijke problemen…

Als tiener ging haar leven niet altijd over rozengeur en maneschijn. Deborah had leuke vrienden en vriendinnen en zat op het vwo, maar thuis was het allesbehalve koek en ei. Ze kreeg te maken met serieuze maatschappelijke problemen. Dat zette haar aan het denken. En… wie was Deborah eigenlijk? Wat wilde ze later worden? Ze wist het niet, of toch wel? Ondanks – of juist dankzij – alles schreef ze veel in dagboeken en ontdekte ze de schoonheid van de natuur met haar camera. Een ontsnapping aan de werkelijkheid. Wat kon ze daar nog meer mee doen?

Mens & natuur fotograferen

Haar grootste droom was om naar de fotoacademie te gaan. Om de schoonheid van mensen en de natuur vast te leggen, en dat in combinatie met elkaar. Maar op een opendag besefte Deborah dat het fotograferen van mensen daar vooral om fashion draaide. ‘Let er vooral op dat je mensen op de foto zet die mooi zijn, want een model maakt of breekt je foto.’ ‘Voeg hier nog een extra groot sieraad toe.’ Ze wilde niet bijdragen aan een mode-of ideaalbeeld waar tieners zichzelf mee vergelijken. Ze wilde juist de puurheid van de mens en de natuur verbinden. Een andere academie was te duur. Wat kon ze nog meer doen? Schrijven vond ze leuk! Maatschappelijke thema’s raakten haar… 

HBO Bachelor Journalistiek

Het werd de HBO Bachelor Journalistiek in Ede. In 2015 begon Deborah, zonder grote verwachtingen, aan de opleiding. Ze haalde hoge cijfers, maar bovenal genoot ze ook nog eens van de schrijf- en filmopdrachten. Mensen interviewen, naar nieuwe verhalen luisteren. Informatie ontdekken, invalshoeken bedenken en maatschappelijke of zeer lokale thema’s induiken. Af en toe ook nog eens eigen foto’s bij artikelen mogen aanleveren. Daarnaast riep ze haar eigen blogwebsite in het leven, Deeserve it. Deborah voelde zich weer een heuse bezige en blije bij. Ze verhuisde zelfs naar Ede, al was dat wellicht een stapje te ver. Ze kreeg heimwee naar Rotterdam, maar zette door. 

Deborah had kanker maar is dankbaar

Twee jaar later, in 2017, drong een onverwachte wending haar leven binnen. Deborah had zo’n erge buikpijn dat ze alleen nog maar zwarte vlekken voor haar ogen zag. Met spoed werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Ze had Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. Deborah nam – en neemt nog altijd – haar bloglezers op een positieve manier mee in haar ziekte- en herstelperiode. Inmiddels is Deborah zo’n 3,5 jaar schoon van kanker maar nog altijd bezig te herstellen. Ze is snel vermoeid en moet haar kostbare tijd daarom slim indelen. Toch kijkt ze vol dankbaarheid terug op haar reis. Een periode van niets kunnen doen deed haar beseffen hoe gelukkig ze kan zijn met de kleinste genietmomentjes in het leven. Een bezoek van een vriendin, een kopje thee, de bloemetjes en de zon die schijnt. Wat heeft een mens nou eigenlijk écht nodig?

De drive om verhalen te vertellen

Vanwege haar ziekteperiode liep Deborah 1,5 jaar studievertraging op. Maar ondanks haar twijfels en beperkte energie zette ze door. Al helemaal toen ze met lotgenoten sprak. Deborah interviewde voor een opdracht een ex-kankerpatiënt van haar eigen leeftijd. Aan het eind van het gesprek zei haar lotgenoot dat dit de eerste keer was dat hij zijn verhaal aan iemand vertelde die hem écht begrijpt. Die woorden raakten Deborah. Ze realiseerde zich dat ze als journalist zijnde niet alleen het verhaal van haar lotgenoot vertelt, maar óók die van haarzelf én die van misschien nog wel tienduizenden anderen. Dit besef veranderde in haar drive om maatschappelijke thema’s aan de wereld bloot te leggen. Mensen verdienen het om hun verhaal te vertellen. Mensen verdienen het om gehoord te worden. In de hoop dat deze verhalen – met waardevolle informatie – misschien wel leiden tot meer begrip en bewustzijn in de maatschappij. 

In 2020 rondde Deborah de HBO Bachelor Journalistiek cum laude af, met een 9 voor haar scriptie en serie journalistieke artikelen ‘Chemobrein & Voorlichting’, voor de Evangelische Omroep.

Interesse in de communicatiewereld

Tijdens haar studie werd Deborah benaderd door marktonderzoekbureau Blauw Research. Het bureau zocht een sterke tekstschrijver op freelance basis, kon zij die rol wellicht vervullen? Deborah wist dat ze waarschijnlijk ondernemer zou worden. De vaste banen in de journalistiek liggen niet voor het oprapen, en zijn vaak voor veertig uur per week of vragen om minstens vijf tot tien jaar werkervaring in een vergelijkbare functie. Dat is met Deborahs beperkte energie helaas niet haalbaar. Daarbij leek het Deborah ideaal om haar eigen tijd en energie in te kunnen delen. De communicatiewereld leek haar daarnaast erg interessant. Bedrijven en organisaties creëren namelijk producten en diensten die óók een verhaal hebben. Ze zijn vaak een oplossing voor een probleem, soms zelfs voor een maatschappelijk probleem. Hoe tof is het als Deborah niet alleen over het probleem kan schrijven maar ook over de oplossing? 

Freelance content schrijver 

Deborah schreef zich als storyteller in bij de Kamer van Koophandel en ging tijdens haar studie als freelance content schrijver aan de slag voor Blauw Research. Inmiddels werkt Deborah volledig als freelancer en zijn daar uiteraard meerdere opdrachtgevers bijgekomen. 

Liefde voor natuurfotografie

Een briesje in je nek en de zon die je wang kietelt… Haar liefde voor de schoonheid én genezende kracht van de natuur groeit nog elke dag. Deborah geniet van een prachtig gekleurde lucht tijdens zonsondergang, een wandeling door het bos en vrolijke dieren. Op haar blog én Instagram laat ze haar volgers met haar romantische natuurfoto’s mee dromen. Maar haar ultieme hoop is dat ze haar medemensen mag inspireren om meer van de natuur te genieten én om in de natuur tot rust te komen. Toch lijkt niet iedereen elke dag tijd te hebben om de natuur op te snuiven, en is het natuurlijk ook niet elke dag prachtig weer. Daarom helpt Deborah graag om de natuur bij jou ín huis te halen. In haar webshop bij Werkaandemuur.nl kun je een heleboel plaatjes op print, akoestisch doek, aluminium dibond, ingelijst en meer aanschaffen. Maar je kunt Deborah ook gerust een berichtje sturen of gewoon haar Instagram eens bekijken.

Of Deborah iets níet kan? En waar ze een hekel aan heeft?

Omdat Deborah van een dynamisch en afwisselend leven houdt, krijgt ze regelmatig de vraag of er iets is wat ze níet kan of leuk vindt. Dan kan Deborah je vertellen dat het haar tof lijkt om prachtige illustraties te maken, maar ze helaas niet de inDesign- en Illustrator-skills bezit die ze daarvoor nodig heeft. Nóg niet. En waar ze écht een gruwelijke hekel aan heeft? Natte sokken.

Mijn persoonlijkheid wat jij zoekt?
Zo, nu hoop ik dat je Deborah, ik dus, iets beter hebt leren kennen. Deins je niet weg voor mijn open en eerlijke karakter, maar reflecteert mijn persoonlijkheid juist datgene wat je in een freelancer zoekt? Stuur me dan vooral een mailtje of doe een belletje.

Deborah wenst jou veel positieve energie toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s